fbpx

16. Hafta Hamilelik

16. hafta hamilelik bebeğiniz bir avokado boyutundadır.

Bebeğiniz; Bebeğiniz bu haftada 17 cm boyunda ve 100 gr. ağırlığında. Bebeğinizin iskeleti kıkırdaktan kemiğe doğru sertleşmeye devam ediyor. Bu arada kemikler doğum kanalından daha kolay geçmesi için yine de biraz esnek kalacaktır. Bebeğiniz bu gebelik döneminde rahim dışındaki ışığa duyarlı hale geliyor. Ancak bu durum, bebeğinizin sizinle birlikte hareket edeceği, aynı anda uyuyacağı ya da dinleneceği anlamına gelmiyor.

16. Hafta hamilelik neler oluyor?

Gebeliğinizin ilerleyen zamanlarında, gece hareketleri annelerin iyi bir uyku uyumasını zorlaştırabilir. Eğer bir kız çocuğuna hamileyseniz (gebeyseniz), bu hafta yumurtalıklarında yüzbinlerce yumurta oluşmaya başlar. Bunlar gelecekteki torunlarınızın hazırlıklarıdır.

Siz; 16. hafta gebelik haftasından itibaren yani, 2. Trimesterin ilk ayından başlayarak, bebeğiniz hareket ederken alt karnınızda bir çarpıntı hissedebilirsiniz. Birçok gebe bu hareketleri birkaç hafta daha hissetmez. Bebeğinizden büyük hareketler yapmasını beklemeyin. Hekiminiz yaşınıza veya gebeliğin gidişatına bağlı olarak 16 – 20 haftalar arasında amniyosentez önerilebilir. Amniyosentez testi, Down sendromu gibi ciddi genetik bozukluğun olup olmadığının öğrenilmesi için yapılan, bebeğini çevreleyen amniotik sıvıdan örnek alınması işlemidir.

Amniyosentez ile ilgili nasıl aksiyon alacağınıza karar vermeniz gerekir. Bu süreçte aklınıza bir sürü soru gelebilir. İlk değerlendirmeniz gereken, test yaptırmanın faydalarının olası sağlık risklerinden fazla olup olmadığıdır. Karar verme süreçlerinde bol miktarda zihinsel çelişkiler yaşayabilirsiniz. Ama en doğru kararı yine anne baba olarak siz verirsiniz. Sizin ve eşinizin düşünmesi gereken bir diğer konu da; bebeğinizin ciddi bir sağlık kusuru olduğu ortaya çıkarsa, hamileliğinizi (gebeliği) sona erdirecek misiniz? özel ihtiyaçları olan bir çocuğa hazır olmak için bu bilgiye sahip olmak kolaylık sağlar mı? Unutulmamalıdır ki; hamileliklerin (gebeliğin) % 90-95’i sağlıklı bebeklerle sonuçlanmaktadır.

16. Hafta hamilelik yapılması gerekenler

Hamileliğinizin erken evrelerinden itibaren, rahminiz mesaneye baskı yapar ve bu nedenle daha sık idrara çıkmanız gerekebilir. İlk 3 ayda kabızlık sorunu yaşamamış olsanız bile progesteron hormonu düz kas dokusunu rahatlatarak, gastrointestinal sistemde sindirimi yavaşlatabilir. Gaz ve şişkinlik yapabilir. Kabızlık problemi, gebelerin (hamile) yaklaşık yarısını etkiler. Hekiminiz rahatlamanız için size bu konuda yardımcı olacaktır. Ayrıca bebeğiniz doğduğunda, eşinizle birbirinize daha az zaman ayırabileceğinizden iyi bir tatil için tam sırası. Çünkü gebeliğin ilerlediği üçüncü trimestire girdiğinizde kendinizi fiziksel açıdan daha ağır,
daha yorgun ve kaygılı hissedebilirsiniz.