fbpx

Emziren Annelerde Meme Problemleri

Yeni doğum yapan annelerde emzirmenin başlamasından sonra anne memesinin yapısından kaynaklı nedenler veya emzirmede yapılan yanlışlar nedeniyle emzirme problemleriyle sık sık karşılaşılmaktadır. Yeni annenin bebeğini uzun aylar hatta yıllar emzireceğini düşünüldüğünde, ilk günlerden itibaren doğru emzirme yöntemleriyle emzirmenin öğrenilmesi, hem bebeğin doğru beslenmesi sağlayacak hem de annede gelişebilecek meme problemleri karşı koruyacaktır. Emzirirken göğüs ağrıması normal mi? gibi bir sorunun yanıtı da aslında çoğunlukla emzirme yanlışları nedeniyle yaşanan belirtilerin göstergesidir.

Annenin Meme Yapısı Nedeniyle Oluşan Emzirme Problemleri 

  • Meme başının ufak veya düz olması; Meme başının düz olması bebeğin emzirilmesine engel değildir. Fakat bebeğin doğduktan sonraki ilk günlerde süt ile dolu ucu olan bir memeyi kavraması daha kolaydır. Meme ucunun düz olduğu annelerde meme süt ile şiştiğinde ve gerginleştiğinde bebek memeyi rahat alamaz. Bu durumda anne, bebeğinin memeyi rahat kavrayabilmesi ve emmeyi iyi yapabilmesi için parmaklarıyla (baş ve işaret parmağı) memenin düz kısmını bebeğin ağzına yerleştirerek emzirmeyi sağlar. Meme ucunun çıkarılması için bir süre süt pompalardan destek alınabilir.
  • Meme başının içe dönük olması; Bazı annelerin meme başları dışa değil içe dönüktür. Bebek süt çekişini rahat sağlayamayabilir. Hastanede hemşireler tarafından verilecek göğüs ucu aparatı ile bebeğin memeyi daha iyi kavrayabilmesi ve daha iyi emzirilmesi sağlanır.
  • Yanlış Emzirme Sonucu Oluşan Meme Problemleri

Bebeğin memeyi yanlış alması ve bu şekilde emzirmeye devam edilmesi annenin farklı göğüs problemleri yaşamasına hatta memede enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.

Meme Problemleri

Emzirmeyle İlgili Meme Sorunları

  • Ağrı; Emzirirken Göğüs Ağrıması Normal Mi? sorusunun yanıtı hayırdır. Düzenli ve iyi süt akışının sağlandığı memede ağrı olmaz. Sadece bebeğin çekiş gücü ve emmesi hissedilir. Yanlış emzirme sonucu gelişen ilk belirti ise memede ağrıdır. Ağrıyı önemsemek ve yapılan yanlışları anlayarak emzirmenin sonraki aşamalarında düzeltmek önemlidir.
  • Meme ucu çatlakları; Emzirme sırasında bebeğin göğsü iyi kavrayamaması nedeniyle oluşan meme ucu çatlakları neticesinde anne acı çektiği için emzirmede zorlanır. Meme başı ve çevresinde oluşabilecek çatlakların ilerleyerek enfeksiyona dönüşmemesi için, dolan memenin boşaltılması önemlidir. Çatlak oluşan bölgenin iyileştirilmesi için kaynatılmış ılıtılmış su ile temizlenmeli, anne sütü ile silinmeli, lalolin içeren kremler kullanılmalıdır. Çatlakların ilerlemesi halinde hekim ile görüşülmeli gerekirse bir süre sağım yapılarak göğüsler dinlendirilmelidir.
  • Memede süt birikmesi, şişme ve kızarıklık; Her iki memenin iyi boşalmaması sonucunda süt kanallarında kalan sütler nedeniyle annenin memesinde şişme görülebilir. Anne bebeğini emzirdiğinde meme içlerindeki sütler boşalır ve meme yumuşar. Fakat memede sertlikler varsa ve yaklaşık iki gün süre ile bu şişlik ve sertlikler geçmediyse bir emzirme danışmanı veya hekimle görüşmeniz uygun olacaktır. Yardım alınmadığı taktirde süt kanalları tıkanabilir ve iltihaplara neden olabilir. O nedenle bebeğini emzirdikten sonra göğsün boşalıp boşalmadığına dikkat ederek gerekirse sağım yaparak meme rahatlatılmalıdır.
  • Meme kanallarının tıkanması; Bebeğin memeyi iyi kapamaması, sütün iyi boşalmaması veya az emzirme gibi durumlar, belirtilerin ilerlemesine ve meme (göğüs) kanallarının bazılarında tıkanmalara yol açabilir.
  • Meme iltihabı (mastit); Mastit, memede ağrı, kızarıklık gibi şikayetlerin yanı sıra ateş, yorgunluk ve halsizlik ile belirti veren meme enfeksiyonlarıdır. Yukarıda saydığımız tüm nedenlerin sonucunda oluşan mastit, hekim kontrolünde takip edilmeli ve tedavisi düzenlenmelidir. Bebek mastit olan meme ile emzirilebilir. Emzirme sırasında bebek sütü alırken tuzlu bir tat alabilir ve memeyi istemeyebilir bu durumda farklı emzirme pozisyonları

Diğer Nedenler

Annenin meme problemleri yaşamasına neden olan diğer faktörler, sütünün istenilenden az veya tam tersi fazla gelmesi, prematüre bebek doğumu, annenin herhangi bir hastalık sebebiyle bebeğini emzirememesidir.

Emzirmenin İpuçları

Annenin ve bebeğin emzirme sırasında doğru adımları izleyerek düzenin sağlanması, kaygılardan uzak ve sağlıklı bir emzirme süreci geçirmesini sağlayacaktır. Bu sayede memeyle ilgili olabilecek problemler de yaşanmayacaktır. Bu düzeni sağlayabilmek için bebeğin doğru pozisyonda annenin memesine yerleştirilmesi, annenin de duruş pozisyonu ile bebeği desteklemesi gerekmektedir.

Bebeğin Doğru Emdiği Nasıl Anlaşılır?

Bebeğim Doğru Emiyor mu? sorusunun yanıtını bulmak için aşağıdaki belirtilere bakarak yanlış yapılan şeyler var ise düzeltmek için adımlar atmak gerekir. Unutulmamalıdır ki yenidoğan bebeğin emmek için verdiği çaba, ağız, dil, damak ve dudak koordinasyonu hiç de kolay olmayan ve bebeği yoran bir durumdur.

  • Bebeğin emmek için ağzını açması ile birlikte annenin memesinin kahverengi kısmının olabildiğince yerleştirilmesi gerekmektedir.
  • Bebeğin ağzı geniş biçimde açılmış olur.
  • Al dudağı emmeyle birlikte dışa doğru dönük hale gelir.
  • Çenesini memeye dayar.
  • Annenin meme ucu alanı (areola) kısmı bebek doğru emdiğinde ağzının üst tarafında daha fazla, ağzının alt tarafında ise daha az görülür.

BB Banner 2 1

Annenin Emzirme Pozisyonları

Anne için doğru emzirme pozisyonunun belirlenmesi, emzirmenin rahatlıkla devamını sağlayacak ve meme problemlerini önleyecektir. 

  • Kucaklama emzirme pozisyonu; Bebek kucak pozisyonuna alınır. Bebeğin başı annenin dirseğine dayanır. Bebeğin vücudu anneye dönük olur. Annenin kolu bebeğin popo kısmını destekler. 
  • Ters kucaklama emzirme pozisyonu; Bebek kucaklama pozisyonunda gibi yerleşir. Kucaklamadan farkı annenin ters eli ile bebeğin vücudunu kavramasıdır. 
  • Koltukaltı emzirme tekniği; Bebeğin başı annenin koltuk altından geçerek memeye doğru gelir. Bebeğin gövde ve ayak kısımları arka tarafta kalır. Sezaryen ile doğum yapan anneler bu pozisyonu rahatlıkla kullanabilir. 
  • Yatarak emzirme pozisyonu; Anne yan yatar ve yastıkla kendini destekleyerek bebeğini de yatırarak meme hizasına alır. Annenin dirseği ile bebeğin başını memeye doğru destekler. Sezaryen doğum sonrası için rahat ve iyi bir pozisyon olarak kullanılabilir.

Annenin Duruş Pozisyonu

Emzirme sırasında yapılan en büyük yanlışlardan biri de annenin duruş pozisyonudur. Anne bebeği emzirmek için öne eğilmemeli bebeği kendisine doğru getirerek ve gerekirse kendisini yastıklarla destekleyerek emzirmeyi başlatmalıdır. Aksi taktirde meme problemlerinin yanı sıra bel, boyun, omurga problemleri de baş göstermektedir.

    Biz Sizi Arayalım