fbpx

Emzirme Pozisyonları

Doğumdan sonra hemşireler ve emzirme danışmanları emzirme pozisyonları anneye anlatır. Annenin duruş pozisyonu, bebeğini kavraması, bebeğin memeyi çekişi gibi tüm detaylar uygulamalı olarak teker teker öğretilir. Hastaneden taburcu olmadan emzirme pozisyonlarının öğrenilmesi ve doğru şeklide uygulanması, annenin yenidoğan denilen ilk bir aylık uyumlanma sürecine daha rahat adapte olmasını sağlayacaktır.

Emzirme, bebeğin gelişimi için son derece önemli olan bir adımdır. Bebeğin emzirmesinde yaşanacak problemler, başta bebeğin büyümesini engelleyen, beraberinde hem annenin hem de bebeğin huzursuzluk yaşamasına neden olan bir hale dönüşür. Emzirmede, emzirme pozisyonlarının doğru şekilde uygulanması, emzirmenin verimliliğini göstermektedir. Emzirme pozisyonları doğru şekilde uygulanmıyor ise o zaman bebek iyi ememez, gelişimi gerileyebilir, ememediği ve aç kaldığı için çok daha huzursuz bir bebek haline dönüşebilir. Diğer taraftan ememeyen bebek nedeniyle annenin memeleri boşalmadığı için bu durum annede gerginliğe ve strese neden olur. Kaygı düzeyi artar o da doğrudan bebeğin ruh durumuna yansır. Doğru emzirmeyi ve doğru kavramayı sağlayamayan bebeklerin annelerinde göğüs ucu yaralanmaları oluşur ve bu durum anne de emzirme sırasında acı çekmesine ve emzirmeyi ötelemesine neden olabilir.

Doğru emzirme pozisyonu, iyi bir emzirmenin anahtarıdır. O nedenle emzirme pozisyonları çocuk hekimleri ve hemşireler tarafından önemsenen bir konudur.

Emzirme Nasıl Olur?

Emzirme, bebek için de anne için de kolay bir iş değildir. Bebek, doğduğu andan itibaren emebilmek ve karnını doyurabilmek için emme refleksini harekete geçirir. Fakat bebek için aynı anda memeyi çekme, sütü yutma, dudak ve damak koordinasyonu sağlama kolay değildir.

Emzirme sırasında annenin bebeğini desteklemesi gerekmektedir. Emzirme, anne için de oldukça meşakkatli bir işlemdir. Emzirme sırasında bebek, annenin memesinin yalnız uç bölgesi değil areola denilen kahverengi bölümünün bir kısmını da alabilmelidir. Çünkü süt kanalları o bölgededir ve bebek sadece uç kısmını emdiği takdirde boşa çekmiş olur, beraberinde memeyi iyi kavrayamadığı için fazladan hava da yutmuş olur. Bu durum anne ve yenidoğan bebek için olumsuz ve zor süreçlerin başlamasına neden olabilir. Yeni doğan yuttuğu hava nedeniyle tokluk hissi yasayarak emmeyi erken sonlandırabilir ve gaz sancıları çekebilir. Ayrıca anne içinde boşalmayan meme, mastit riskini artırarak süt salınımının azalmasına neden olabilir.

Doğumdan sonra ilk 1 hafta içinde uyumsuzluk ve emzirme güçlüğü devam ediyorsa bu sure içinde hızlıca anne profesyonel destek almalıdır. Çünkü yeni doğan şekillendirilmeye hazır bir hamur gibidir. Erken müdahale ilerleyen zamanlara göre daha iyi sonuç verir ve annenin yaşayabileceği stres ,kaygı ve başarısızlık hızlıca çözüleceğinden süt artışı da desteklenmiş olur. Çünkü süt miktarı ve kalitesi doğrudan annenin ruh haliyle bağlantılıdır.

Emzirmeye Öncesi Hazırlık

Annenin emzirme öncesi hazırlık için belirtilen adımları yerine getirmesi ve doğru emzirme pozisyonunu seçmesi, emzirmenin kalitesini olumlu yönde etkiler. İyi bir emzirme için aşağıdaki kriterlere dikkat edilmelidir.

  • Bebeğin başı ve vücudu düz olacak şekilde ayarlanmalıdır.
  • Bebeğin yüzü memeye doğru alınmalı, burnu ise meme ucuna yakın ve burun delikleri açık olmalıdır.
  • Anne bebeğini vücuduna doğru yaklaştırarak pozisyon vermelidir.
  • Anne bebeğini başından, omuzundan ve poposundan destekleyerek tutulmalıdır.
  • Annenin pozisyonu ise dik olmalı ve öne doğru eğilerek emzirmeyi yapmamalıdır.
  • Bebeğin altına bir yastık konularak anne ve bebek desteklenmelidir.

Not: Anne kendi için rahat bir pozisyon alarak yukarıdaki adımları gerçekleştirmelidir. Anne bunu yarım saatlik bir görev gibi değil kendisi için de konforlu hale getirerek emzirme süresini uzatmayı istemelidir.

Emzirme pozisyonları / emzirme teknikleri  

 Kucaklama (beşik) Emzirme Pozisyonu

Kucaklama diğer adıyla beşik pozisyonu, annelerin en çok kullandığı emzirme pozisyonudur. Emzirmenin ilk günlerinde en iyi pozisyonlardan biridir. Kucaklama pozisyonu için ilk olarak annenin duruş pozisyonu ayarlanmalıdır. Anne bir sandalye veya koltuğa dik oturmalıdır. Bebeğini kucağına alarak kendine doğru karın hizasına çekmelidir. Bebek emzirilecek memenin tersi pozisyonda tutulmalıdır. Yani bebek sol meme için sağ kola, sağ meme için sol kola alınmalıdır. Bebeğin başı kolla desteklenmelidir ve daima anneye doğru çekilmelidir. Diğer elle emzirilecek meme alttan C veya U şeklinde kavranarak desteklenir.  Bebeğin memeyi güzel çektiğinin ve emzirmenin iyi yapıldığının en iyi göstergesi, bebeğin al dudağının dışa doğru kıvrılması ve huysuzlanmadan güzel çekişine devam etmesidir.

Emzirme pozisyonlarının tümünde anne öne eğilmemelidir, bebek anneye doğru çekilmelidir. Duruş pozisyonu öne eğilerek yapılan emzirme bir süre sonra omurgada ağrılara neden olur. İler ki durumlarda ise annede istenmeyen hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Not: Sezeryan sonrası  anne, kucaklama için doğru pozisyonu alamayabilir ve zorlanabilir. Diğer alternatifler denenebilir.

  • Ters Kucaklama Emzirme Pozisyonları

Ters kucaklama emzirme pozisyonunun kucaklama pozisyonundan farkı, bebeğin yön olarak aynı kalmasına karşı bebeği emzirme elinizin memenin yönündeki kol ve el olmasıdır. Ters kucaklama emzirme pozisyonu, genellikle küçük bebekler ve emme güçlüğü çeken bebekler için fayda sağlamaktadır. Bebek kucaklama pozisyonundaki gibi dirseğe değil bu şekli ile annenin bir eline ve avuç içine yaslanmaktadır.  Meme yine C şeklinde tutularak bebeğin ağzına yerleştirilmelidir. Anne yine dik pozisyonda yerleşmeli, alttan bir yastık ile destek alınmalı ve emzirmeyi bu şekilde yapmalıdır.

 

  • Koltuk Altı Emzirme Pozisyonu

Koltuk altı emzirme pozisyonu, daha çok sezaryen ile doğum yapan, prematüre bebek sahibi ve göğüsleri büyük anneler için daha uygun bir pozisyondur. Bebeğin ağırlığı annenin karın bölgesinde olmadığı için pozisyon olarak daha rahat ve kolaydır. Koltuk altı pozisyonunda, önce bir yastık ile hem anne ve hem bebek desteklenmelidir. Sonra dirsek kıvrılarak bebek annenin aradan geçirilerek bel hizasında tutulur. Yani bebeğin başı memeye, gövdesi annenin beline gelecek şekilde olmalıdır. Bebeğin sabitlediğini elle başı avuçla desteklenmelidir. Yüzü de memeye doğru çevrilmelidir. Yani aslında anne bebeğini çantasına sahiplenir gibi bir pozisyonda tutacaktır. Boşta kalan el memeyi C şeklinde destekleyecektir. Tüm koşullar tamamlandı ise rahat bir emzirme sağlanacak demektir.

  • Yatarak Emzirme Pozisyonu

Yatarak emzirme pozisyonu, genellikle sezaryen doğum yapan annelerin tercih ettiği bir emzirme pozisyonudur. Anne yatağa yan yatarak bebeğini de yanına uzandırır. Eliyle göğsünü C şeklinde tutarak bebeğin memeyi kavramasını sağlar. Bu pozisyon hem anne hem de bebek için kolay bir emzirme modelidir.

Emzirme Pozisyonlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emzirirken bebeği tehlikeye atacak pozisyonlardan kaçınılmalıdır. Özellikle gece emzirmelerinde bebeğin üzerine doğru düşme ve bebeğin nefesinin kesmesini ihtimalini engellemek için dikkat etmelidir. Ayrıca emzirme sırasında bebeğin baş ve vücudunun aynı yöne baktığına, burun deliklerinin açıklığından emin olunmalıdır. Bebeğin başı 45-60 derece yukarıda tutularak emzirilmeli ve aspirasyon riski aza indirilmelidir. Böyle durumlarda annenin ilk yapacakları konusunda eğitilmesi ve yeni doğan ilk yardım eğitimi verilmelidir .

    Biz Sizi Arayalım