fbpx

Gebelikte Ödem Nasıl Önlenir?

Gebelik süreci, 40 haftalık bir zaman dilimini kapsayan, heyecanlı bir bekleyiş olduğu kadar uzun ve yorucu bir maratondur. Bu maratonda gebelik haftaları ilerledikçe anne adaylarının vücutlarında ödemler görülmeye başlar. Gebelikte ödem bu süreçte yaygın görülen ve normal karşılanan bir durumdur. Ancak bu süreçte gebelikte ödemin gözle görünür bir artışla devam etmesi,  hekim tarafından önemsenerek gebede risk oluşturabilecek durumlar göz önüne alınmalıdır. Ödem gelişmesinin altında yatan farklı hastalıklar olup olmadığının değerlendirilmesi gereklidir.

Vücudun su tutmasına bağlı gelişen gebelikte ödem, gebelikte alınan kiloların da artmasına neden olabilir. Gebelikte ödem özellikle gebeliğin ikinci ve üçüncü trimester denilen yaklaşık 5. ve 6. ayı itibariyle yaygın hale gelir.

Gebelerde Ödem Neden Olur?

Ödem yani vücudun su tutması, gebeliğin neden olduğu dolaşım bozukluğu sonucunda gelişen bir durumdur. Gebelikle birlikte genişleyen rahim, leğen kemiğine (pelvis) ve bacaklardaki kan damarlarına doğru basınç şeklinde baskı yapar. Bu basınç sonucunda kan dolaşımı yavaşlayarak dolaşım sıkıntısına, dolaşım sıkıntısı da gebelikte ödemin görülmesine neden olur.    

Gebelikte Ödem Nerede Olur?

Gebelik sürecinde daha fazla artan ödem, genellikle vücudun belirli bölgelerinde görülmektedir. Özellikle ellerde, yüzde, ayak bileklerinde, karında ve kadın genital bölgesinde vücudun su tutmasına bağlı olarak ödem görülebilir.  

Gebelikte Ödemi Arttıran Nedenler

Gebelikte ödem gelişmesine neden olan bazı sebepler vardır. 

  • Uzun süre hareketsiz kalma veya hareket halinde ayakta durmak gebelikte ödemi arttırır.
  • Gebelik sürecinin yaz aylarına denk gelmesi bağlı olarak, hava sıcaklığının neden olduğu artış gebelik ödemine neden olur.
  • Anne adayının genetik alt yapısı ödem sebebi olabilir.
  • Yeteri miktarda su alımının yapılmaması gebelikte ödem nedenlerinin başında gelir.
  • Yanlış beslenmeye bağlı gelişen gebelikte ödem artışları görülebilir.
  • Yüksek tuz içeren gıdalar ile yemeklere ekstra dökülen tuzun neden olduğu ödem problem yaratabilir.
  • Gebelikte ödem, çay kahve gibi içeriğinde kafein olan ve kafeinin idrar söktürücü etkisi nedeniyle vücuttaki suyun azalmasına bağlı olarak gelişebilir.
  • Vücuttaki sıvı dengesinden sorumlu sodyum ve potasyumun dengesizliklerine bağlı olarak ödem görülebilir.

Gebelikte Ödem Nasıl Önlenir?

  1. Su tüketimi; Gebelik ödemini en aza indirmek için yapılması gereken en önemli şey yeterli oranda sıvı alımının önemsenmesidir. Sıvı alımından kasıt günlük önerilen miktarlarda su içilmesinin sağlanmasıdır. Çay, kahve gibi ürünler su yerine geçmeyeceği, üstelik kafein içerikleri nedeniyle vücutta daha fazla su kaybına neden olacaklarından günlük olarak sınırlandırılarak tüketilmelidir.
  1. Egzersiz; Doktor onayıyla her gün düzenli olarak hafif ve risk yaratmayan egzersizler yapılması ödemi azaltacaktır. Günlük işleyiş ve egzersiz haricinde uzun süre ayakta durmamak da gebelikte ödemi azaltan faktörlerden biridir. 
  1. Tuzlu ürünler; Turşular ve salamura ürünler gebelikte ödemi artıran gıdalardır. Mümkün olduğunca gebelik sürecinde az miktarlarda tüketilmesinde fayda olacaktır. 

Gebelikte Ödem Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?

Yukarıda belirtildiği gibi gebeliğin doğal bir sürecidir. Fakat ödemli yerler yine de her muayenede kadın doğum hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Ödemin giderek artması halinde, gebeliğe bağlı gelişen ve tıpta preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesinden şüphelenilebilir.

Gebelik zehirlenmesi tansiyon yüksekliğine neden olan, bununla birlikte aşırı ödem gelişmesini sağlayan bir durumdur. Gebelik zehirlenmesi, hem anne adayında hem de bebeğinde hayati tehlike oluşturabilir. Gebelikte ödem gelişen anne adaylarının şikayetlerini dikkatle gözlemlemeleri gerekmektedir. Gebede ödemin yanı sıra tansiyon yüksekliği, karında ağrı, bulanık görme gibi şikayetler de varsa mutlaka takipli oldukları kadın doğum hekimine başvurarak muayene edilmeleri gerekir. Aksi halde hem anne adayı hem bebek riske girmiş olacaktır.