fbpx

Hamilelikte Kasık Ağrısı

Hamilelikte kasık ağrıları, 40 haftalık gebelik sürecinde çoğu gebede görülebilen ağrılardır. Gebelik haftaları ilerledikçe kasık ağrılarının görülmesi normaldir. Hamilelikte kasık ağrılarına sebep, bebeğin büyümesi ile birlikte annenin normal vücut fizyolojisinin değişime uğraması sonucunda vücudun bazı bölgelerine baskı yapması ve beraberinde yaşanan hormonal değişikliklerin gebe tarafından kasık ağrısı olarak hissetmeleridir.

Hamilelikte kasık ağrıları her zaman normal süreç olarak değerlendirilmeyebilir. Ağrıların uzun sürmesi veya ağrıların giderek şiddetlenmesi, kanama görülmesi anne ve bebekle ilgili gebelikte gelişebilecek başka olumsuz süreçlerin belirtilerini veriyor olabilir. Böyle bir durumda gebenin primer takipli olduğu Kadın Hastalıkları ve doğum hekimiyle en kısa sürede iletişime geçmesi önemlidir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Gebelikle birlikte anne adayının vücudu hem fizyolojik hem de hormonal olarak değişikliğe uğramaya başlar. Gebeliğin ilk haftalarında çok hissedilmese de rahmin ilk iki ayda büyümeye başlamasıyla birlikte kasık ağrıları görülebilir. Gebelik ilerledikçe bebeğin büyümesi ve alt karna doğru baskı yapması hamilelikte  kasık ağrılarının görülmesine neden olabilir.

Hamilelikte  Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?

Gebelikte kasık ağrıları genellikle gebe dinlenmeye geçtiğinde ve uzandığında azalarak geçer. Ağrıları azaltmak için ayrıca bol su tüketilmeli, gerekirse hekimle görüşerek magnezyum takviyeleri alınmalıdır.

Hamilelikte Kasık Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

 Rahimde hissedilen baskı; Bebeğin anne karnında büyümesiyle birlikte annenin rahminde hissedilen baskı daha fazla artmaktadır. Bu baskı her iki kasıkta ağrılara neden olabilmektedir. Gebe, uzanarak ve pozisyon değiştirerek kasık ağrılarını azaltabilir.

  • Gebelikte kabızlık; Rahmin büyümesinin vermiş olduğu sıkıntılara bağlı olabilen kasık ağrıları haricinde, hormonal değişikliklere bağlı olarak gelişen kabızlık problemi yaşayan gebelerde de kasık ağrıları görülebilir. Böyle durumlarda gebenin bol lifli gıdalarla beslenmesi, bol su içmesi ve hareket etmesi kabızlığın düzelmesine dolayısıyla kasık ağrılarının da azalmasına neden olacaktır.
  • Yalancı doğum kasılmaları (Braxton Hicks); Gebeliğin ilerleyen haftalarında vücut kendini doğuma hazırlamaya başlar. Bebek iyice büyümüştür. Bu durum beraberinde kasık, bel, sırt ağrılarını da beraberinde getirir. Kimi gebe bu kasık ağrılarını doğum sancısı zannedebilir. Buna tıpta yalancı doğum sancıları denilmektedir. Yalancı doğum sancılarını ayırt etmenin en iyi yolu kasık ağrısını Yalancı kasılmalar düzensizdir. Uzanmakla ve dinlenmekle geçer. Gerçek doğum sancıları ise düzenli aralıklarla gelir ve dinlenmekle geçen ağrılar değildir. Özetle gebeliğin son üç aynı kapsayan III. Trimester süresince gelişebilecek her kasık ağrısı mutlaka dikkate alınmalı ve gebe tarafından değerlendirilerek gerekirse hekime bilgi verilmelidir.

Hamilelikte Kasık Ağrıları Ne Zaman Tehlikelidir? 

Kasık ağrılarının şiddetlenerek devam ettiği durumlar, ağrı sürelerinin artması, gebeyi huzursuz eden durumlar rutin kasık ağrıları olmayabilir. Böyle durumlarda kasık ağrısı belirtileri önemsenmeli, enfeksiyon ihtimaline karşı muayene ve testleri yapılmalı, anne ve bebeğin sağlığı değerlendirilmelidir. Bu nedenle gebelikte geçmeyen kasık ağrıları geliştiyse mutlaka kadın hastalıkları ve doğum hekimi ile görüşülmeli, hekim gerekli görürse görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar tetkikleri yaptırılmalıdır.

Hamilelikte Kasık Ağrıları Hangi Tehlikeli Durumların Habercisi Olabilir? 

 Dış Gebelik; kesenin rahim içerisinde değil, rahmin dışında bir alanda oluşmasına denilmektedir. Dış gebelikte kese büyümeye devam edebilir. Bu durum kanama ve kasıkta kramp şeklinde ağrılara neden olabilir. Herhangi bir belirtide hekimle iletişime geçmek gerekir.

 

  • Düşük; Trimester denilen gebeliğin ilk üç ayında düşükler görülebilmektedir. Bu haftalarda olan gebelerin kanama, karında sancı veya kasık ağrısını önemsemesi ve hekime görülmeyi ihmal etmemeleri gerekir. 
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu; İdrar yolu enfeksiyonları gebelikte en sık karşılaşılan enfeksiyonlardandır.Enfeksiyon belirtileri olarak sık idrara çıkma, yanma ve ağrı hissedilebilir. İdrar yolu enfeksiyonu ilaçla tedavi edilmesi gereken bir durumdur. O nedenle gecikmeden hekime gidilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. 
  • Erken doğum tehdidi; Gebeliğin 37. Haftasından önce gelişen doğum eylemine erken doğum denilir. Erken doğum tehdidi gebede kanamalara ve kasık kısmında basınç hissine neden olabilir. Acil bir durumdur, böyle bir durumda hemen hekimle iletişime geçilerek sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Gebelik süresince daha önce karşılaşılmayan farklı şikayetler ve hastalıklar gelişebilir. Bu olası gelişebilecek durumlar için gebenin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir. Gündelik yaşamdan farklı olan belirtileri iyi gözlemlemeli ve hekimiyle paylaşmalıdır. Bu dikkat annenin-bebeğin sağlığı ve gebelik sürecinin iyi ilerlemesi için oldukça önemlidir.

    Biz Sizi Arayalım