fbpx

İlk Kez Baba Olacaklara 20 İpucu

Anne & baba olmaya karar veren çiftler, gebeliğin başlamasıyla birlikte farklı birçok duyguyu bir arada hissetmeye başlarlar. İlk başlarda heyecan verici olan bebek müjdesi, gebeliğin ilerlemesiyle yerini çoğu zaman kaygılara ve korkulara bırakır.

“İlk Kez Baba Olacaklara 20 İpucu Önerisi” baba adaylarına bebeğin bakımı ve psikolojisiyle ilgili küçük ipuçları vermenin yanı sıra, babaları nelerin beklediğini anlatabilmek, bebek bakımında kolaylıklar sağlamak, bunun yanı sıra eşini daha iyi anlamasına ve desteklemeye yöneliktir. Bu öneriler babalara adeta bir rehber niteliğinde pratik görüşler sunacak ve işlerini kolaylaştıracaktır.

  • Baba Olacağınızı Kabullenin

Belki de ilk başta düşünülmesi gereken şey baba olunacağının kabullenilmesi, istekli olunması ve yavaş yavaş role hazırlanılmasıdır. Bir baba adayı olarak gebeliğin başından itibaren öğrenmeye, eşinizle ilgilenmeye ve beraber yol almaya başlayın. Unutmayın siz mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Gebelikte, doğum sürecinde ve bebeğiniz doğduğunda bebekle ilgili detaylara çok hakim olamasanız da babalık duygusu her şeyin üstesinden gelmenizi sağlayacaktır.

  • Aile Bütçesini Belirleyin

Gebelikte başlayan hazırlıklar bebeğinizin ailenize katılmasıyla birlikte giderleri arttırdı. Doğumdan sonra mama, süt, bakım malzemeleri, giyim, gezdirme derken oluşan ekstra maliyetleri hesaplayarak aile bütçesini hazırlayabilir, gerekirse bazı kalemlerde kısıtlamaya gidebilirsiniz. 

  • Bebeğin Bakımında Aktif Rol Oynayın

Emzirme dışındaki tüm süreçlerde bebeğin bakımında yer alın. Bebeğinizin bezini değiştirin, gazını çıkartın, banyosuna yardım edin, masaj yapın, kıyafetlerini giydirerek aktif rol alın. Beslenmenin bir kısmı biberon ile yapılıyor ise bebeğinize siz içirin. Bu davranışınız bebeğinizle aranızda olan iletişimi günden güne güçlendirecek, hem size hem bebeğinize keyif verecektir.

  • Bebeğinizle Bağ Kurun

Baba adayı olarak gebeliğin başından itibaren bebeğinizle iletişime geçin. Çünkü bebeklerin hafızaları 6. haftadan itibaren gelişmeye başlar. Bu da sizi tanımasına ve daha doğmadan bağlanmasına neden olur. Doğmadan eşinizin karnını okşayın, bebeğinize şarkılar söyleyin, sürekli konuşun. Görün bakın bebeğiniz doğduğunda daha ilk andan itibaren sizi tanıyacak ve bağ kurmanız çok daha kolay olacaktır. İleriki dönemlerde de siz iletişim kurdukça ve bebeğinizle ilgilendikçe aranızdaki bağ daha da güçlenerek artacaktır.

  • Bebeğinizi Kucağınıza Almaya Çekinmeyin

Bebeğinize kavuştuktan hemen sonra korkmadan kucağınıza alın. Bebeğinizi sevgiyle karşılayın. Baba olarak iki kolunuzun arasına bebeğinizi kavrayarak güvende olduğunu hissettirin. Bebeğinizi sık sık kucağınıza alın ki babasına olan güven duygusunu her zaman hissetsin.

  • Kendinize Zaman Ayırın

Bebek sahibi olmak dünyadaki en güzel duygulardan biri. Fakat çoğu zaman hem anne hem baba bu durumu kısıtlayıcı olarak görüyor. Öncelikle bebekli hayatı doğal bir süreç olarak kabul edin. Kendinize zaman ayırmaya çalışın. Tabii ki bebeğiniz her zaman ailenizin odak noktasında olacaktır, fakat herkes gibi sizin de dinlenmeye, arkadaşlarınızla vakit geçirmeye ihtiyacınız var. O nedenle kimi zaman yalnız kimi zamanda bebeğinizi yanınıza alarak arkadaşlarınızla sosyalleşmeye özen gösterin. 

  • Bebeğin Uyku Düzenine Alışın

Yenidoğan bebekler gece ile gündüz ayırımını bilmezler. Yenidoğan sürecinde geceleri sıkça uyanırlar. Karınları acıktığında, gazları olduğunda, huzursuz olduklarında ağlayarak şikayetlerini dile getirmeye çalışırlar. Uykuda da bu sıralama böyle yaşanır. Yani siz bebeğinizi önce emzirerek, altını değiştirerek, banyo yaptırarak ve huzurlu bir biçimde uyutarak geceyi tamamladığınızı düşündüğünüz sırada herhangi bir nedenden bebekler uyanabilir ve ağlamaya başlar. Bu durum annenin olduğu kadar babanın da sıkça uykusunun bölünmesine neden olur. İyisi mi siz anne ile nöbetleşe kalkarak bu sorumluluğu üstlenin sonra da bebeği sakinleştirerek uyutun ve tekrar uyumaya çalışın. Göreceksiniz ki bebeğiniz büyüdükçe uyku düzeni oturacak ve uyku süreleri artacaktır.

  • Bebeğinizi Beslemeyi Keyifli Hale Getirin

Bebeğinizin katı gıdalarla tanışacağı 6. aydan itibaren beslenmesini eğlenceli hale getirmeye çalışın. Eline vereceğiniz havuç ya da salatalık ile oyunlar yapın. Yemek yiyerek sağlıkla büyüyeceğini anlatan pozitif cümleler kurun. Beslenmeyi keyifli hale getirin. 

  • Sizinle İlgilenilmediğini Düşünmeyin

Eşiniz bir süre bebeğiyle ve bebeğin bakımlarıyla çok fazla ilgilenebilir. Annenin bebeğine bu ilgisi sizi dışladığı veya az ilgi gösterdiği anlamına gelmez. Bu durumun bir geçiş süreci olduğunu kabullenerek ailecek duruma adapte olun ve eşinizle birlikte bebeğinizin keyfine varın. 

  • Bebeğinizin Oyuncaklarına Yer Açın

Bebeğiniz büyüdükçe oynaması ve gelişimi için alınan oyuncak sayısı da giderek artar. Oyuncakların evin her tarafına yayılmasına izin vermeyin. Bebeğinize bir oyun alanı belirleyin ve gün sonunda tüm oyuncaklarını toplayarak burada biriktirin. Böylelikle dağınıklığı da önlemiş olursunuz. 

  • Yeni Arkadaşlıklara Hazır Olun

Bekarken veya evlendiğinizde görüştüğünüz arkadaşlarınız tabii ki hayatınızda olmaya devam edecek. Yalnız bebekli hayat sonrası bebekli ailelerle yeni arkadaşlıklar edinecek ve arkadaş çevrenizi genişleteceksiniz. 

  • İş Hayatınız El Verdiğince Bebeğe Vakit Ayırın

Anne bebeğini büyütürken onunla çok daha fazla ilgilenebilirken, babalar çalıştıkları ve bir kariyer planlamaları olduğu için bebeklerini çok fazla göremezler. Akşam bebeğiyle kaliteli zaman geçirmek hem babaya hem bebeğe iyi gelecek ve günün yorgunluğunu alacaktır. Meslekleri uygun ise esnek çalışabilen babalar bazı günler bebeğine daha fazla vakit geçirmek için zaman ayırabilir, birlikte planlama yapabilirler. 

  • Babalık İzninizi Sonuna Kadar Kullanın

Artık bebeğiniz ailenize katıldı ve çekirdek aileniz küçük bebeğinizle büyüdü. Doğumdan hemen sonra bu sürece adaptasyon sağlamak ve babalığı iyice anlayabilmek için yasal babalık izinlerinizi mutlaka kullanın. Hatta işinizin uygunluğuna göre 1 hafta fazla izin alarak hem eşinize yardımcı olun hem de bebeğinizle daha fazla zaman geçirme fırsatına sahip olun. 

  • Adımlarınızı Daha Güvenli Atın

Çocuk sahibi olana kadar geçirdiğiniz hayatı gözden geçirin. Hareketli bir yaşam tarzınız varsa şimdi durulma zamanı. Mesela doğa ve ekstrem spor faaliyetleriyle ilgileniyorsanız hem kendiniz hem ailenizin güvenliği için daha sakin bir hayata geçiş adımları atın. Bebeğinizle birlikte yapabileceğiniz farklı aktiviteleri hayata geçirin.

  • Baba Figürü Olmadan Büyümüş Olsanız Bile Çok İyi Bir Baba Olacağınızı İnanın

Çocukluğunuzda veya gençliğinizde bir nedenden babasız büyümüş olabilirsiniz. Bebek sahibi olduğunuzda bu durum sizi korkutmasın. Çocukların gözünde babalar her zaman gücü sembolize eden bir figürdür. Kendinize güvenin siz çok iyi bir baba olacaksınız. 

  • Beklenmedik Durumlara Karşı Hazırlıklı Olun

Artık bebekli hayata merhaba dediniz. Bundan sonraki süreçte yaşayabileceğiniz durumlara karşı (hastalık, düşme, farklı sorunlar vb.) hazırlıklı olun. Durumlar karşısında daha büyük sorumluluk alacağınızı şimdiden düşünerek sakin kalın ve metanetle davranın.

  • Bebeğinizin Güvenliği İçin Önlem Alın

Bebeklikte yenidoğan ölümlerini engellemek için beslenme sonrası bebeğin yatırılmasına dikkat edin. Yatağının içini kafasını 30 cm kadar yüksekte duracak şekilde hazırlayın. Bebeğiniz emeklemeye başladığında ise ev içi güvenlik önlemlerinizi alın. Çocukların prizlere parmak sokmayı çok sevdiklerini unutmayın, Prizlerin üzerine kapak taktırın, pencerelerin ve kapının açılmaması için plastik kilitler takın. Kimyasal maddeleri, ilaçları, kesici aletleri bebeğin boyunun erişebileceği yerlerden kaldırın. Ocağı ve sıcak suyu bebeğinizden uzak tutun. 

  • Eşinizle Ortak Hareket Edin

Bebeğinizi büyütürken anne, baba olarak ortak kararlara imza atın. Örneğin biriniz bebeğin istenmeyen bir hareketine onay vermezken, diğeriniz normal bir şey gibi görerek durumu kabullenmeyin. Tutarsızlıklar bebekleri kuralsız, sınırsız ve şımarık yapar. 

  • Eşinize Yardım Edin

Doğum sonrası her ihtiyacı olduğunda eşinize yardım edin. Eşinizin lohusa olduğunu ve hormonlarının değiştiğini unutmayın. Özellikle bebeğin yenidoğan döneminde size çok ihtiyacı olduğunu bilin. Merak etmeyin, baba olarak günden güne pratikleşecek ve sonraki günlerde kolaylıkla işin üstesinden geleceksiniz. 

  • Doğum Sonrası Psikolojinize Dikkat Edin

Doğum sonrası bebekli hayata alışma sürecinde yaşananlar psikolojik açıdan çok da kolay şeyler değildir. Annenin hormon değişiklikleri, lohusalık süreci, artan sorumluluklar, bebeğin ağlamaları, uykusuzluk gibi nedenler hem anne için hem de baba için oldukça yıpratıcıdır. Bu dönemin bir geçiş süreci olduğunu kabul ederseniz, süreci daha kolay bir şekilde geçirebilirsiniz. Bu süreçte olumsuz düşüncelerden uzak durun. Başa çıkamadığınızı düşündüğünüz aşamada hem eşiniz hem siz psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Unutmayın zamanında müdahale sayesinde bu durumu çok daha kısa sürede atlatabilirsiniz.

    Biz Sizi Arayalım