Bebekler, anne karnındaki 40 haftalık serüvenlerini dar bir alanda, karanlık bir ortamda ve huzur içinde geçirirler. Buna karşılık doğduklarında hiç bilmedikleri ve güvende hissetmedikleri gürültülü, sesli, sonsuz bir dünyaya gözlerini açarlar. Bebeklerin iletişim şekli ağlamaktır. Bebek her ağladığında bir mesaj vermektedir. Anne ve babalar önceleri bebeklerinin neden ağladığını anlayamasalar da doğduktan günler, haftalar, aylar geçtikçe hangi nedenle ağladığını artık öğrenmiş bir vaziyette müdahale eder duruma gelirler. Peki bebekler neden ağlar?
Bebekler çok güçlü bir şekilde ağlar. Bebekler küçücük halleriyle çıkarttıkları sese hayret edilecek şekilde çok güçlü bir ses çıkarılar. Bu güçlü ağlama başta anne olmak üzere tüm aile fertlerini endişe ve paniğe sürükleyebilir.
Bebekler neden ağlar? diye annelere ve babalara sorsak eminiz ki herkes bir çok nedeni ardı ardına sıralayacaktır. Gelin bir de bebekler neden ağlar? sorusunun 11 yanıtını gözden geçirelim.
Bebeklerin Ağlama Nedenleri
Bebeklerin heceleme ve konuşabilme çağına gelene kadar aileleri ve çevresindekilerle iletişime geçme şekli ağlamaktır. Aileler bebeklerinin huyunu suyunu öğrenirken diğer taraftan neden ağladığını öğrenmeye çalışmalı ve bu konuda çaba saft etmelidir.
-
Aç Bebek Ağlar
Bebeklerin ağlama nedenleri arasında birinci sırada aç olmaları gelmektedir. Bebek doğduğu andan itibaren emme refleksi ile birlikte annesinin memesini emmeye ve süt ile beslenmeye başlar. Yenidoğan denilen ilk bir aylık dönemde anneden yeterince süt gelmemesi ve bebeğin buna karşı süt gelmeyen memeyi çekmeye çalışması, bebeği öfkelendiren nedenlerden biridir. Bebek büyümeye başladığında her ne kadar düzen otursa da bebek acıktığını ağlayarak belli etmeye çalışır. Ellerini emer, dudağına parmak değdirildiğinde dudaklarını sağa sola çevirerek emme hareketini yapmaya çalışır. Tüm bu çabadan sonra halen beklediği anne sütüne kavuşamamışsa ağlamaya başlar.
-
Altı Kirli Bebek Ağlar
Yine bebeklerin ağlama nedenleri arasında ilk sıralarda altını kirletmesi gelmektedir. Annesini emen, karnı doyan, gazı çıkartılan bebek, bir süre rahat ve huzurlu vakit geçirir. Bebek ne zaman ki huzursuzlanmaya ve mızırdanmaya başladı ise işte o zaman annenin ilk şüpheleneceği şey altını kirletmiş olabilme ihtimalidir. Çünkü bezine çişini veya kakasını yapan bebek kendini rahatsız hisseder ve bu rahatsızlığını anlatabilmek için ağlamaya başlar.
-
Gazı Çıkmayan Bebek Ağlar
Bebeklerin yenidoğan dönemi denilen ilk bir ayda mide-bağırsak (gastroentestinal) sistemleri henüz tam gelişmediği için emdikten hemen sonra geğirme ve bu sayede gazını çıkartma ihtiyacı hissederler. Aileler için gaz çıkartma önemli bir görevdir. Çünkü emzirme sonrası gazı çıkartılmayan bebek bir süre sonra huzursuzlanmaya ve peşine ağlamaya başlar. Aynı durum emzirme sonrası memede uyuya kalan ve uyuması için direk yatağa yatırılan bebekler için de geçerlidir. Bebek kısa süreliğine uykuya dalsa da gazı çıkartılmadığı için çok kısa bir süre sonra ağlayarak sıkıntısını anlatmaya çalışır.
-
Hasta Bebek Ağlar
Bebek hastaysa, burnu tıkalıysa, diş çıkartıyorsa, herhangi bir yerinde ağrı varsa çok daha huzursuz olur. Bu huzursuzlanma sonucunda da sık sık ağlar.
-
Uykusu Olan Bebek Ağlar
Bebekler uykuları geldiğinde çok huysuzlanır ve genellikle ağlar. Özellikle akşam uykularında bebekleri yatırmadan önce uyku rutinini yapmak rahatlatacak ve bebeği uykuya hazırlayacaktır. (emzirme, gaz çıkartma, alt değiştirme, banyo, pijama giydirme ve uyutma). Bebeğin odasında loş bir ışık açılması, kısık bir müzik sesi, odasının havadar olması da bebeğin ağlamasını azaltıcı pratik yöntemlerdendir. Bebeği sakinleştirmenin bir yolu da uyutmaya başlandığında kısıkça şıtttt sesi ile uyumasını kolaylaştırmaktır.
-
Bebek Sıcaklayınca Veya Üşüyünce Ağlar
Bebekleri fazla giydirmek, terlemelerine, sıkılmalarına ve sıcaktan bunalmalarına neden olur. Bu da bebeğin ağlamasını tetikler. O nedenle bebeğe mevsimine göre sizin giydiğiniz kıyafetin bir fazlasını giydirmeniz yeterli olacaktır. Aynı şeklide üşüdüklerinde de ağlayarak rahatsızlıklarını belli edebilirler. Ayrıca bez lastiklerinin sıkması aynı şekilde giydirilen kıyafetin dar gelmesi de bebeğin ağlama nedenlerinin arasındadır.
-
Kolik Bebek Ağlar
Kolik, fiziksel bir sorun olmamasına rağmen üç aydan fazla süren, haftada üç gün, genellikle akşamüstü saatlerinde başlayan ve üç saat kesintisiz olarak devam eden ağlama nöbetleridir. Kolik bebeği olan ailelerin işi çok zordur. Üstesinden gelebilmek ve bebeği biraz olsun sakinleştirebilmek için bebeğe huzurlu bir ortam sağlanması ve sakinleştirilmesi önemlidir.
-
Kabız Bebek Ağlar
Uzun süre kakasını yapamayan bebek huzursuz olur ve ağlar. Kakasını rahat yapabilmesi için bebeğin karnına saat yönünde masaj yapılması bağırsak hareketinin artmasını sağlayacak ve rahatlatıcı olacaktır. Kabızlığın uzun sürmesi halinde çocuk hekiminden destek alınmalıdır.
-
Ailesinden İlgi Görmeyen Bebek Ağlar
Bebekler anne karnında büyürken anne ve babasını tanır ve hissetmeyi öğrenir. Doğduktan sonra güven duygusunu da en çok anne ve babasından bekler. Bebeğin aileye uyumlanma sürecinde annenin bebeğiyle ilgilenmemesi, negatif yaklaşımlarda bulunması ve bebeğin kendini güvende hissetmemesi ağlamasına neden olur. Anne ve baba yenidoğan döneminde sık sık tensel temas sağlayarak güven duygusunu güdülemelidir.
-
Kaygılı Ailenin Bebeği Ağlar
Bebeğime bakabiliyor muyum?, Süyüm yetiyor mu?, gibi kaygıları olan ailelerin bebekleri daha çok ağlar. Çünkü annenin kaygılarını bebek hisseder ve huzursuzlanır. O nedenle ailelerin sakinliklerini koruyarak hareket etmeleri bebeğinde daha huzurlu büyümesini sağlayacaktır. Bu dönemde anne kaygılarını yenmek ve doğru yaklaşım modelini bulmak adına profesyonel destek almalıdır.
-
Uyanan Bebek Ağlar?
Gece veya gündüz bebekler uyandıklarında önce bir şöyle etrafa bakınırlar, sonra da ağlamaya başlarlar. Bebekler çıkarttıkları sesin ağlama olduğunu bilmeseler de bir süre sonra çıkarttıkları sesin hemen ardından birilerinin kendisiyle ilgilendiğini gördüğünde bu durum hoşlarına gider. Sonra bir iki kere daha ağlamanın sonucunda neler yaşandığına, birilerinin gelip gelmediğine bakarlar. Ve artık bir süre sonra bebek ağladığında birilerinin geleceğinden emin şekilde yani bile isteye ağlamaya başlar. Yani artık öğrenmiştir.
Anneler ağlama nedenlerini tam olarak anlayana kadar her ağlamada aşağıdaki sıralama ile değerlendirme yaparak ağlama nedenine ulaşabilirler. Bebek ağladığında ;
1.Alt kontrolü yapılmalı
2-Emzirilmeli
3-Gazı çıkarılmalı ve masaj yapılmalı
Hala ağlıyorsa;
4-Üstü çıkarılıp tekrar giydirilmeli ve inceltilmeli hala ağlıyorsa;
5-Kucakta ritmik hareketlerle sakinleştirilmeli ve anne karnındaki seslere uyumlu sesler dinletilmeli hala ağlıyorsa
6- Mutlaka hekimle görüşülüp muayene edilmesi sağlanmalıdır .