fbpx

Çocuklarda Balgam Nasıl Atılır, Çıkarılır Ve Giderilir?

Çocuklarda Balgam

Çocuklar hastalandıklarında öksürükle birlikte çoğu zaman balgam da çıkarırlar. Balgam çıkartmak aslında vücut için sağlıklı bir bağışıklık yanıtı olsa da çocuklar balgam çıkartırken hem zorlanırlar ve bu durumdan hiç hoşlanmazlar.

Balgam Nedir?

Balgam, akciğer ve solunum yollarında bulunan dışarıdan gelen yabancı maddelere ve bakterilere karşı vücudu koruyan savunma mekanizması olan mukus bir yapıdır.

Balgam Neden Olur?

Hastalıklar sırasında solunum yollarında daha fazla mukus üretimi olur. Fazla mukus da genizde birikerek burunda tıkanıklıklara ve solunum yollarında tahrişe neden olur. Bu rahatsızlık hissi vücuttan öksürerek atılmaya çalışılır. Bakteri veya virüs kaynaklı gelişen hastalıkların seyrine göre balgamın rengi yeşil, dokusu yoğun kıvamda olabilir.

Hangi Hastalıklar Balgam Yapar?

Solunum yolu enfeksiyonları, akciğerin astım, bronşit, zatürre gibi hastalıkları ve alerjik durumlar çocuklarda balgam oluşumuna neden olur.

Balgam Belirtileri Nelerdir?

Balgam nedeniyle çocuklarda görülen şikayetler

  • Öksürükle birlikte gelen balgam
  • Öksürüğe bağlı boğazda gelişen yoğun tahriş
  • Ciğerlerde hırıltı oluşumu
  • Nefes almada zorlanma
  • Göğüste ağrı hissetme

Çocuklarda Balgam Nedenleri

Çocukların mikroplara sıkça maruz kalması sonucu solunum yollarında veya akciğerlerinde gelişen hastalıklar neticesinde balgam oluşabilir. Yoğunlaşan balgamı vücut atmaya çalıştığı için de çocuklar bir süre sonra arka arkaya öksürmeye başlar. Balgamı çıkartama çalışırken yoğun şekilde öksürmek çocukta ajitasyona neden olur. Aileler çocuklarının hastalığı, ilaçları ve tedavisi ile uğraşırken çocuktaki bu ajitasyon hali ailelerin daha fazla zorlanmasına neden olur.

Çocuklarda Balgam NedenleriÇocuklarda Balgamın Rengi Ne Anlatır?

Çocuklarda öksürükle gelen balgamın rengi ve kıvamı bazı hastalıkları işaret eder.

Beyaz balgam; üst solunum yolu hastalıklarında burun dokularının şişmesi ve sinüslerin tıkanmasına bağlı olarak artan mukusun öksürük yolu ile atılmasıdır.

Sarı ve sonrasında yeşile dönem balgam; bakteri veya viral hastalıklarda balgam rengi yeşile dönebilir. Balgamın yeşile dönmesinin sebebi bronşit ve zatürre kaynaklı alt solunum yolu enfeksiyonlarında beyaz kan hücrelerinin ürettiği enzimin yani bağışıklık sistemi yanıtının balgama yeşil rengi vermesidir.

Hekimin verdiği tedaviye rağmen bir haftanın sonunda öksürükle gelen balgamın yeşile dönmesi viral enfeksiyonun bakteriyel enfeksiyona dönmesini işaret edebilir. Çocuklarda balgam düzenli kontrol edilmeli ve gerekirse yeniden hekim muayenesine gidilmelidir.

Çocuklarda Balgam Tedavisi

  • Balgamı çıkartmak için çocuklara balgam söktürücü ilaçlar verilebilir. Balgam söktürücüler solunum yolunda oluşan balgamın yoğunluğunu ve yapışkanlığını azaltarak yumuşatır. Balgamın bu sayede daha rahat sökülüp ağızdan atılması sağlanır. Balgam söktürme için ilaçların yanı sıra doğal yöntemler de destek tedavi olarak uygulanır.
  • Balgam atılması için çocuğa bol bol su içirilmelidir. Suyu az tüketmek özellikle çocuklarda balgamın vücuttan atılmasını zorlaştırır. Tuzlu su içeriği olan spreyler de hekime danışılarak burnu açmak ve balgamı azaltmak için tedavide kullanılabilir.
  • Nemlendiriciler evdeki kuru havayı buharla birlikte nemlendirdiği için boğaz ve burun da rahatlar ve mukus azalır.
  • Kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Paketli ve hazır gıdalardan uzak durulmalı, özellikle hastalık dönemlerinde sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
  • Öksürmeyi azaltmak için yatarken çocuğun yastığı daha yüksekte tutulmalıdır.

Çocuklarda Balgam Yapan Diğer Nedenler

Çocuklarda hastalıkların neden olduğu balgam oluşumunu artıran başka sebepler de bulunmaktadır. Çocuklarda balgamı evde bulunan havalandırma sisteminin içerisindeki filtrelerin kirli olması artırabilir. Balgam artışını klima filtrelerinde biriken tozlar ve partiküller solunum yoluyla vücuda girdikten sonra tetikleyebilir.

Çocuklarda Balgam Atmaya Yardımcı Doğal Yöntemler

Çocuklarda Balgam Atmaya Yardımcı Doğal Yöntemler

Çocuklarda balgama iyi gelen doğal yöntemler nelerdir?

  • Ihlamur, zencefil, nane, kekik, melek otu, rezene, anason, okaliptüs, meyankökü bitki çaylar. Sıcak suyun içerisine bitkileri koyarak demlemek ve bu çayların içerisine bal, limon ve zerdeçal ekleyerek tüketmek çocuklarda balgam söktürmek için işe yarayacaktır.
  • Elma sirkesi, bal, zencefil, limon ve acı biberle harmanlanan bir karışım hazırlanarak günlük 1-2 yemek kaşığı balgam söktürücü olarak çocuğa içirilebilir.
  • Ballı süt de balgam söktürmeye yardımcı olarak çocuklara verilebilir.